Snel contact

    Meest gestelde vragen

    Als je zoekt naar een huurwoning in Hengelo komen daar vaak dingen bij kijken waar je in eerste instantie niet aan denkt. Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

    Als je gaat huren, moet je je aan bepaalde regels houden. Je moet bijvoorbeeld de huur op tijd betalen aan je verhuurder. In jouw huurcontract vind je hoe hoog de huur is en op welke dag van de maand je dit moet betalen. Je gebruikt de woning als een 'goede huurder' behoort te doen. Daarbij accepteer je kleine reparaties aan de woning en geef je geen overlast aan je buren.

    Je staat op het punt om een woning te huren. Dan krijg je onder andere te maken met het inschrijven bij een woningcorporatie, contracten en misschien met huurtoeslag.

    Vaak vraagt een verhuurder bij aanvang van het contract een borg van een- of tweemaal de huurprijs. Dit is afhankelijk van de woning en het huurcontract. Kijk hier goed naar en laat je eventueel adviseren door een expert voor een onderhandeling.

    Hoeveel huur je betaalt, vind je in jouw huurcontract. Hoe hoog die (kale) huur mag zijn, hangt af van hoe jouw huurwoning is. Je kunt zelf uitrekenen of je niet te veel huur betaalt met de huurprijscheck. Betaal je te veel? Maak dan bezwaar bij je verhuurder.

    Je verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van jouw huurwoning. Hij of zij mag dit alleen met een geldige reden doen. Een voorbeeld hiervan is als je geluidsoverlast geeft en daarover vaak is geklaagd. Het maakt daarbij niet uit of je een vast of tijdelijk huurcontract hebt.

    Je zegt je huur op met een aangetekende brief naar jouw verhuurder. Tenzij dit uiteraard anders staat vermeld in jouw huurcontract. Door de brief aangetekend te versturen, weet je zeker dat de postbezorger de brief persoonlijk afgeeft bij de verhuurder.

    Laat jouw gas- en elektra-installaties (zoals meterkast, cv-ketels en boilers) regelmatig controleren. Als een erkende installateur dit doet, dan ben je er zeker van dat de installaties veilig zijn. Jouw verhuurder is hier niet direct verantwoordelijk voor. Kijk hiervoor jouw servicevoorwaarden na in het huurcontract.

    Neem eerst contact op met jouw verhuurder als je vindt dat er slecht onderhoud wordt gepleegd. Kom je er samen niet uit? Vraag dan bijvoorbeeld verlaging van de huur aan via de Huurcommissie. Woon je in een vrije sectorwoning? Stap dan naar de rechter, wanneer je er met jouw verhuurder niet uitkomt.

    Woningcorporaties bieden soms sociale huurwoningen aan voor de verkoop. Is dat het geval dan kun je jouw sociale huurwoning kopen. Bij de verkoop stelt jouw verhuurder wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je na de koop de woning opknapt. Afspraken hierover leg je samen vast in een contract. Wil je niet kopen dan blijf je de woning gewoon huren. Daar zitten (als het goed is) geen consequenties aan vast.

    Volgens de regels mag je geen veranderen aanbrengen aan jouw huurwoning. Ook niet aan de buitenkant. Kun je de veranderingen eenvoudig weer terugdraaien zonder al te veel kosten? Bijvoorbeeld wat gaatjes die je weer eenvoudig kunt dichten. Dan heb je geen toestemming nodig. Ga je de woning weer uit, bedenk dan dat je de woning weer in originele staat moet terugbrengen.

    Compare